Molekylär biovetenskap
Från naturens gröna fabriker till mikroorganismernas osynliga värld fördjupar vi oss i livets komplexitet. Vår forskning spänner över växtbiologi, mikrobiologi, bioinformatik och telomerforskning och avslöjar livets mysterier.
Molekylär växtbiologi: förståelse av växters liv och funktioner
Växter är inte bara fascinerande som organismer, med en extrem förmåga att ändra form och hantera fientliga miljöer, utan de är också en avgörande faktor för ett hållbart samhälle genom att producera biologiskt material från oorganiska föreningar och solljusenergi. Vi studerar hur växter fungerar ur ett molekylärt perspektiv. Vårt forskningsfokus omfattar särskilt interaktioner mellan växter och deras biotiska och abiotiska miljö, växternas system för att kontrollera tillväxt, utveckling, transport och metabolism, deras förmåga att tillverka klorofyll, veta när de ska blomma och deras svar på biotiska och abiotiska påfrestningar, inklusive både omedelbara svar och överlevnad av forntida massutdöenden.
Mikrobiologi: avslöjar den osynliga världen
Prokaryota och eukaryota mikroorganismer är av stor medicinsk, miljömässig och industriell betydelse. Vi undersöker grundläggande cellulära och molekylära aspekter av mikrobiellt liv, inklusive celldelning och biofilmbildning hos bakterier och anaerob fysiologi hos encelliga eukaryoter.
Bioinformatik och genomik: från metagenomer till komplexa eukaryota genom
Att förstå det komplexa samspelet mellan mikroorganismer och deras omgivning är avgörande för att förstå de grundläggande biogeokemiska processerna i de ekosystem som vi alla är beroende av. Genom att använda avancerade bioinformatiska metoder kan vi undersöka mikroorganismernas genetiska anpassningar till sina värdar. Vår forskning omfattar även studier av evolutionen av vattenlevande mikrober, såsom cyanobakterier, samt komplexa eukaryoter. Målet är att förstå hur mångfalden inom arterna påverkar ekologiskt och evolutionärt viktiga fenotyper.
Telomerforskning: nyckeln till lång livslängd och hälsa
Vi studerar också telomerer, de skyddande höljena i slutet av kromosomerna, och telomeras, det enzym som ansvarar för att bibehålla deras längd. Telomerasaktivitet finns i de flesta tumörceller, vilket tyder på att aktivt telomeras är en förutsättning för tumörtillväxt. Vi strävar efter att klargöra telomerernas struktur och funktion, vilket bidrar till vår förståelse av telomerasaktivitet vid tumörutveckling och telomerförkortningens roll vid åldrande. Vår forskning fokuserar också på att utveckla potentiella kombinatoriska behandlingar för cancerterapi genom att avslöja de grundläggande molekylära mekanismer bakom alternativa telomerförlängningsmekanismer.
Forskningsledare
Alla länkar leder till Lunds universitets forskningsportal
- Dag Ahrén
- Marita Cohn
- Klas Flärdh
- Mats Hansson
- Carin Jarl-Sunesson
- Wolfgang Knecht
- Allan Rasmusson
- Courtney Stairs
- Olivier van Aken
- Claes von Wachenfeldt
All forskande personal på avdelningen Molekylär biovetenskap.
Forskargrupper
I Lunds universitets forskningsportal hittar du de forskargrupper som forskar inom området molekylär biovetenskap.