Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Fem djur som beter sig annorlunda i månens sken

Dyngbagge uppe på en dyngboll. Foto.
Dyngbaggar är aktiva på natten. Här en dyngbagge som kontrollerar hur stjärnorna står innan den börjar navigera över savannen. Foto: Chris Colllingridge.

Varje vår, strax efter fullmåne, släpper korallerna i Stora barriärrevet ägg och spermier, samtidigt. Ett fenomen så spektakulärt att det syns från rymden. Forskare tror att månens ljus signalerar till korallerna att det är dags.

En ny studie i Proceedings of the Royal Society B visar att månljuset även påverkar däggdjurens aktivitet i mörka tropiska skogar. Bilder från kamerafällor avslöjar att små däggdjur, som gnagare och bältdjur, blev mindre aktiva under månljusa nätter för att undvika rovdjur. Samtidigt blev rovdjur som ozeloter – ett litet kattdjur som lever i Syd- och Centralamerika – också mindre aktiva. Månskenet i tropikerna verkar alltså skapa en naturlig ”viloperiod” för djurlivet. Vissa arter, exempelvis den afrikanska elefantspetsmusen, visade dock mer aktivitet i månens sken.

Biologiforskaren Anders Hedenström skriver om djurs speciella beteenden i The Conversation. Här är fem djurarter med fascinerande beteendemässiga reaktioner på månskenet.

1. Dagsländor

Precis som korallerna, synkroniserar dagsländorna vid Victoriasjön i östra Afrika sin parning med månen. Som könsmogna vuxna lever den här typen av dagsländor bara en till två timmar. Genom att använda månens cykel som en timer ser de till att potentiella partners finns i närheten – och månskenet hjälper dem med deras brådskande uppgifter.

2. Nattskärror

Nattskärror är fåglar som jagar flygande insekter i skymning och gryning. Månen avgör också när nattskärrorna lägger sina ägg. Fåglarna ser till att äggen kläcks under fullmåne, så att de har de bästa förutsättningarna för att hitta föda när ungarna behöver det som mest.

3. Tornseglare

Den svarta tornseglaren flyttar från Klippiga bergen till Brasilien och håller sig i luften i åtta månader. Under fullmåne stiger de till över 3 000 meters höjd, sannolikt för att fånga fler insekter. En månförmörkelse 2019 fick tornseglare på hög höjd att sjunka till lägre höjder, vilket tyder på att månljuset påverkar deras beteende och energianvändning.

4. Tornugglor

Tornugglan kan vara röd eller vit. Fältsorkar, som är deras byte, stelnar till en kort stund när de ser ugglor i månskenet. En studie från 2019 visade att röda ugglor ger sorkarna en bättre chans att fly. Vita ugglor reflekterar däremot månljuset, vilket bländar sorkarna och får dem att stelna till längre. Vita ugglor är alltså bättre jägare vid fullmåne, vilket minskar risken för att deras ungar ska svälta ihjäl.

5. Dyngbaggar

Afrikanska dyngbaggar rullar dyngbollar i raka linjer och använder polarisationsmönster som skapas runt solen och månen för navigering. Forskare fann att när de vred månens polarisationsmönster med ett filter, ändrade skalbaggen genast sin kurs. Under mörka, månlösa nätter kämpade de för att hålla kursen och irrade runt istället.