Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Forskare avslöjar – det invasiva buxbomsmottet är på stark frammarsch i Sverige

två larver på grusgång.foto.
Det invasiva buxbomsmottets larver ställer till stor oreda i privata trädgårdar och offentliga miljöer.

Nattfjärilen buxbomsmott hittades i Sverige för första gången 2016 – den invasiva arten ökar snabbt och kan komma att bli ett mycket stort problem inom kort.

Buxbomsmott har hittills drabbat kontinenten mycket hårt och det kommer med största sannolikhet hända i Sverige. Buxbom är en växt som finns i många hem och offentliga miljöer. Buxbomsmottet kommer äta upp mycket av det.

– Snart riskerar vi att ha det som i Nederländerna och England – våra fint klippta buxbomshäckar blir mums för buxbomsmottets larver, säger biologen Lars Pettersson.

Buxbom angripen av skadedjur. Foto.
Buxbomsmott ställer till med stor oreda då larven livnär sig på buxbommens blad.


Buxbomsmott finns på många fler platser än vad som tidigare varit känt, men de går att upptäcka med övervakning.

Nattfjärilar kartläggs med hjälp av AI

Just nu pågår ett projekt på Lunds universitet med att kartlägga nattfjärilar med hjälp av artificiell intelligens. Det är tack vare datan därifrån som forskarna har fått upp ögonen för buxbomsmottets spridning.

Två nattfjärilar. Foto.
Nattfjärilen buxbomsmott kan sprida sig mycket snabbt i Sverige.


– Med vår automatfälla för nattfjärilar går det att övervaka tätheter och utbredning av buxbomsmott och andra framtida invasiva främmande nattinsekter, säger biologen Lars Pettersson.