Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Varför har livet utvecklats till att bli så färgstarkt? Forskningen har börjat ge oss en del svar

Färgglada fjärilar på färgglada blommor. Foto.
Uppkomsten av blommande växter medförde en explosion av färger när blommorna utvecklades till ljusare och mer livfulla nyanser än fröna för att locka till sig pollinatörer som bin, fjärilar och fåglar. Foto: Sabine/Pixabay.

Föreställ dig vår planet i urtid: en värld av dämpade bruna, grå och gröna färger. Spola fram till idag, och jorden vimlar av ett kalejdoskop av färger. Från påfågelhanarnas fantastiska fjädrar till blommornas livliga blomning – historien om hur jorden blev färgstark är en evolutionär historia. Men hur och varför skedde denna färgexplosion? Ny forskning ger oss ledtrådar till denna del av jordens historia.

Resan mot en färgstark värld började med utvecklingen av synen, som ursprungligen utvecklades för att skilja ljus från mörker för över 600 miljoner år sedan. Denna förmåga uppstod troligen hos tidiga organismer, som encelliga bakterier, och gjorde det möjligt för dem att upptäcka förändringar i sin omgivning, exempelvis solljusets riktning. Med tiden utvecklades mer sofistikerade visuella system som gjorde det möjligt för organismer att uppfatta ett bredare spektrum av ljus.

Biologiforskaren Jonathan Goldenberg skriver om betydelsen av färg i växt- och djurriket – samt utvecklingen från urtid till nutid. Läs hela artikeln i The Conversation